Att sortera matavfall
Låt matresterna få nytt liv
Nästan 40 % av det som hamnar i soppåsen är matavfall. Om matresterna och potatisskalen istället sorteras ut kan de omvandlas till biogas och biogödsel. Var med du också och låt dina matrester jobba för klimatet.
Börja sortera du också!
Ibland kan det kännas lite jobbigt att sortera. Tack alla stockholmare för att ni ändå sorterar era matrester! Du som inte kommit igång – Sortera dina skal och matrester du också, så omvandlas de till biogas och biogödsel. Biogas som driver bussar och sopbilar i länet. Biogödsel till böndernas odlingar.
Att sortera matavfall
Närmare 40 % av det som hamnar i soppåsen är matavfall. Om matresterna och potatisskalen istället sorteras ut kan de genom rötning omvandlas till biogas och biogödsel.
Det är viktigt att rätt saker läggs i påsen oavsett om du har sortering med papperspåse eller ”Gröna påsen”. Regeln är enkel: I matavfallet läggs skal och rester som klassas som mat. Allt annat läggs i den vanliga soppåsen eller läggs i förpackningsinsamlingen.
Plast förstör rötningen så att vi inte får ut biogas och biogödsel. Den kan dessutom hamna i jorden på ekologiska jordbruk. Kraftigt besprutade snittblommor har gifter på sig som inte heller ska ut på ekologiska jordbruk.
Tips vid sortering av matavfall
- Använd hållaren som ingår i startkitet för matavfallspåsen. Den är konstruerad för att hålla påsen torr. Torrt matavfall luktar mindre och påsen går inte sönder.
- Vik ner kanten på matavfallspåsen så blir öppningen stabilare.
- Låt matavfallet rinna av och använd gärna en vaskskrapa för att få upp det från vasken.
- Torrskala potatis och rotfrukter direkt i matavfallspåsen så blir påsen inte så blöt.
- Lägg i använt hushållspapper i matavfallspåsen så suger det upp lite av fukten i påsen och minskar lukt och gör påsen torrare.
- Har du skaldjursrester kan du lägga dem i dubbla påsar om du vill minska lukten. Du kan även lägga dem i en ren matavfallspåse och frysa in den fram till hämtdagen. Detta kan framförallt vara bra under den varma tiden på året.
Ibland kan fett göra att påsen ser genomskinlig ut och man tror att påsen ska gå sönder. Påsen är mer tålig än man tror. Känner du dig osäker så lägg påsen i en annan matavfallspåse när du ska bära ut den. Det är viktigt att du inte använder en plastpåse då den inte kan rötas. Matavfallet blir biogas och biogödsel på till exempel ekologiska jordbruk och plast kan då hamna i jorden.
Exempel på matavfall
- Skal och rester av grönsaker och frukt
- Rester av kött, fisk och skaldjur
- Pasta, ris
- Rester av bröd, äggskal
- Teblad, kaffesump. Filter och tepåsar kan också läggas i matavfallet så väl som mindre mängd ofärgat hushållspapper.
Detta kan INTE läggas i matavfallspåsen
- Eftersom det utsorterade matavfallet rötas för att kunna bli biogas och biogödsel så kan du inte lägga till exempel jord i matavfallspåsen då jorden försämrar rötningsprocessen. Här är några andra exempel på saker som inte ska läggas i matavfallspåsen.
- Blöjor/bindor, tvättlappar, bomullstussar
- Damm
- Glasspinnar, ätpinnar
- Jord, krukväxter, snittblommor, trädgårdsavfall
- Kattsand, djurströ
- Snus, aska
- Stearinljus
- Vinkorkar, kapsyler
- Mat- och frityrolja kan självklart inte hällas i matavfallspåsen men ska inte heller hällas i avloppet eftersom det kan orsaka igensatta ledningar. Det bästa är att hälla det i en plastdunk, försluta och lämna den till miljöstationen. Märk upp vad den innehåller!
MER OM ATT SORTERA MATAVFALL
MATAVFALLS PÅSAR FINNS NU ENDAST I MILJÖSTUGAN!
Besök områdeskontoret för mer information!
Du är välkommen till områdeskontoret för mer information om sortering av matavfall, klicka för öppettider.
Välkommen